Rekryteringsguiden

Så mycket kostar en chef att anställa
1

Skapa förutsättningar för en lyckad rekrytering

När du har bestämt dig för att rekrytera medarbetare gäller det förstås att hitta potentiella kandidater för tjänsten. I en tid av kompetensbrist är det viktigt att vara väl förberedd. Därför gäller det att ha en effektiv process som är genomtänkt innan du sätter igång.

2

Så attraherar du rätt kompetens

Det finns idag många sätt att hitta och tillsätta rätt kandidat och flera kandidater söker fortfarande via den traditionella vägen, att de läst en jobbannons Det har däremot blivit omodernt med det traditionella innehållet, som ofta bestod av en lång kravlista. Med en riktigt bra jobbannons ligger du steget före i konkurrensen om kompetensen.

3

Urval i flera steg

För bästa möjliga kandidatupplevelse bör du göra ett löpande urval av de kandidater som visat intresse för tjänsten. Glöm inte att vara noggrann och återkoppla till alla kandidater under processen - det sparar dels din tid och skapar även en positiv bild av företaget.

4

För rätt val ställs höga krav på intervjun

Rekrytering handlar om att matcha rätt person med rätt tjänst. Att försäkra dig om att du rekryterar rätt person är en av de största utmaningar. Intervjun är en viktig del för beslutet – och därför är det viktigt att den genomförs på bästa sätt. Det gäller att ta del av så mycket bra underlag och relevant information som möjligt under intervjun, så att du får en bra och rättvis bild av alla sökande. Både förberedelser, frågor och intervjuteknik spelar stor roll – därför har vi sammanställt våra viktigaste tips om just detta som förhoppningsvis kan hjälpa dig en bit på traven.

5

Före intervjun

Intervjusituationen är i många fall den del av processen som låter dig lära känna kandidaten och som ger dig en bild av hur kandidaten skulle komma att passa in hos er, både kompetensmässigt men också personlighetsmässigt. För att förbereda dig inför intervju och ge både dig och kandidaten de bästa förutsättningar för ett lyckat möte finns det en hel del att tänka på.

6

Under intervjun

När det sedan är dags för intervju är du förhoppningsvis så redo du kan bli. Men det finns ett antal saker att tänka på även under själva intervjun och det gäller att disponera tiden på bästa sätt.

7

Efter intervjun

Puh! Intervjun är avklarad och allt gick bra. Men jobbet är inte klart här. Nu börjar arbetet att utvärdera, följa upp och till sist göra det stora valet. Här kommer några tips för ditt efterarbete.

8

Att göra och tänka på efter rekryteringen

Du har nu valt den kandidat du tycker är lämplig för tjänsten och kandidaten är också intresserad och har tackat ja. När ni har kommit överens och skrivit på ett avtal säkerställer du att samtliga kandidater i processen fått återkoppling att tjänsten är tillsatt. Fråga gärna om du får behålla deras ansökan, det kan underlätta vid framtida rekryteringar att ha ett urval som visat intresse för ditt företag. Missa inte heller att fråga om feedback på processen.

9

Sammanfattning av rekryteringsguiden

Få mer inspiration

Vad passar bäst in på dig?

Relaterade artiklar

(Rekrytering)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för inspiration och värdefulla tips samt nyheter om vad som är på gång på arbetsmarknaden.

Vad passar bäst in på dig?

Vi hjälper företag att växa och ger människor arbete och möjligheter att utvecklas.

© Copyright 2025 OnePartnerGroup